Pasivne hiše

Okna in zunanja vrata pasivnih hiš/ventilirajoče fasade. Za najvišje zahteve za toplotno izolacijo

Okna in zunanja vrata pasivnih hiš/ventilirajoče fasade. Za najvišje zahteve za toplotno izolacijo

Projektiranje prihrankov energije je še toliko pomembnejše. Danes velja, da je pasivna hiša najbolj energetsko učinkovita oblika gradnje: ne porabi več kot 15 kWh toplotne energije na kvadratni meter bivalnega prostora, kar ustreza 1,5 litra kurilnega olja. Z drugimi besedami: porabi 90 % manj toplotne energije kot obstoječa konvencionalna stavba in 75 % manj od povprečne nove stavbe. Visoka energetska učinkovitost je zagotovljena z združevanjem večnadstropne zasnove vhodnih vrat in oken, hermetične konstrukcije, s trojno zasteklitvijo, z nadzorovanim prezračevanjem z rekuperacijo toplote, prezračevalnim fasad in s pasivno uporabo sončnega sevanja – konvencionalno ogrevanje ni več potrebno.

Pasivna hiša z redno oskrbo s svežim zrakom pri udobnih temperaturah ustvarja izjemno prijetno klimo za življenje. Hkrati pa skoraj ni omejitev glede mogoče arhitekturne zasnove, vključno z okni. V nasprotju s prejšnjimi časi, ko je bila njihova zasnova omejena in linija preglednosti profila neuglajene, današnja inteligentna konstrukcija z vitkimi profili in visok odstotek zastekljenih površin dajejo možnost individualne zasnove in povečanja toplotne in energetske učinkovitosti.

Pasivna hiša je jasno opredeljen standard z jasno določenimi parametri. Proizvajalci morajo potrditi te vrednosti za standard pasivne hiše, tako da zagotovijo, da so njihovi proizvodi certificirani kot »pasivno združljive komponente«.

Ključna telesa za certificiranje pasivnih gospodinjstev in instituta pasivne hiše: Dr. Feist in ift Rosenheim (Nemčija). Katere so razlike med certifikati teh inštitutov? Kaj imajo skupnega?

Inštitut dr. Feist je leta 1992 objavil vodnik o pasivni hiši. Smernica ift WA-15/2 je bila izdana leta 2011. Oba inštituta izračunata vrednost toplotne izolacije za okenski okvir (vrednost Uf) skladno z zahtevami po DIN EN ISO 10077-2, vendar z različno programsko opremo. Ift ne izračunava le vrednosti, ampak tudi meri to vrednost z metodo hot box. To vključuje testiranje okna med dvema komorama pri različnih temperaturah. Izmerjena vrednost na splošno ustreza poljskim pogojem izračuna, ki nujno vključuje varnostno rezervo.

Dr. Feist vključuje vse stavbe v svojih izračunih, medtem ko ifts analizira samo okno.

Pri tem je pomembno, da je za oba certifikata skupni koeficient toplotne prehodnosti (skupna vrednost Uw) največ 0,8 za certificiranje oken in steklenih fasad. Tako eno ali drugo potrdilo potrjuje pasivni prehod oken in je zato zanesljiv vir za proizvajalce, arhitekte in zaposlene pri raziskavah in razvoju okenskih/steklenih fasad.

Pravilno svetovanje in pravilna montaža oken in prezračevanih fasad sta ključnega pomena za učinkovitost pasivne hiše. Obrnite se na nas, vašega usposobljenega in specializiranega proizvajalca ter montažerja oken, vrat in fasad.