Varčevanje z energijo

Nova ALU/PVC okna in vrata, fasade iz profila Schüco. Varčevanje z energijo in varstvo okolja

Nova ALU/PVC okna in vrata, fasade iz profila Schüco. Varčevanje z energijo in varstvo okolja

Energija je draga in cene še naprej rastejo … Dovolj dober razlog, da začnemo varčevati s postavko, ki pomembno vpliva – ogrevanje. Nemška energetska agencija Dena je izračunala, da sodobna nizkoenergijska okna z izoliranimi okviri pa tudi uporaba učinkovite fasadne tehnologije drastično zmanjšujejo porabo energije. Prihranki pri stroških ogrevanja lahko dosežejo petmestno vrednost (v EUR) v samo desetih letih. Samo zamenjava starih oken z modernimi, izoliranimi ALU- in PVC-sistemi ali zamenjava klasične fasade s sodobno prezračevano fasado lahko pomeni jasno vidno razliko na področju zniževanja stroškov ogrevanja.

Okna v povprečju predstavljajo tretjino fasade. Določajo, koliko toplote ostane v zaprtih prostorih. Na primer: v eni družinski hiši lahko izguba toplote skozi okna znaša do 40 % celotne toplotne energije. Stara okna povzročajo največ energije, ki so približno od štiri- do desetkrat višje kot skozi okna s toplotnoizolacijskim steklom. Splošno pravilo: okna, nameščena pred letom 1995 in prej, ne zadovoljujejo več naraščajočih zahtev po energetsko varčnih hišah. Zato je v pogledu okna velik potencial za prihranke.

Koliko energije lahko shrani okno? Ali lahko to uspešnost primerjamo?

Mogoče: tako imenovana U-vrednost določa, koliko toplote je zunaj. Ne smemo pozabiti: manjša kot je U-vrednost, boljša je toplotna izolacija in večji je prihranek energije.

Obnova stavbe z novimi okni ali gradnja novega objekta z energetsko učinkovitim okni se bo izplačala v samo nekaj letih. Donos naložb se pospešuje z nižjimi stroški energije, kakovost življenja pa se povečuje z vrednostjo nepremičnine. Arhitekti in oblikovalci torej ne izpolnjujejo le zakonskih zahtev, ampak lahko uporabljajo tudi subvencije za vlagatelje. Pomembno je vedeti: vlada zagotavlja sredstva in posojila z nizkimi obrestnimi merami za potrebne naložbe – privlačne spodbude, ki prispevajo k znatnemu zmanjšanju emisij CO₂.

V vseh primerih mora nova okna namestiti usposobljen proizvajalec oken, vendar je pomembna ne le pravilna namestitev, ampak tudi zasnova profila, prehod s profila na steklo in vrsta zasteklitve.  ot specializirani proizvajalec oken vam Aluks svetuje, kaj so moderna in toplotno izolirana okna, ki so idealna za vrsto materiala, v katerem je vaš dom.